Jelenlegi hely

A biztonságról

Nagyon fontos biztonsági szempontok, amivel eddig nem is tudtunk foglalkozni.
Nem szeretném különösebben ismételni magam, de a rendkívüli helyzetben globális szinten jelentkező probléma, hogy nem tudjuk olyan tempóban elintézni a dolgainkat, mint korábban.
A rendszerszintű lassulás, leállás gyakorlatilag kódolva van, bármivel dolgozunk. Ha nem most, akkor kicsit később.
A rendszer kiépítését tudtuk vállalni, az átmeneti (?) hibákkal nem tudunk mit kezdeni, különösen nem azonnal. Rendkívül nagy türelemre van szükség mindenki részéről.

Érdemes megfontolni: amikor gyors a rendszer, akkor megszerezni a szükséges információkat, feltölteni a feladatokat. Nagy lassulás esetén minél kevesebb időt tölteni bent.
 

A számítógépen végzett munkánál kulcskérdés, mennyire figyelünk az adataink védelmére. Ez egyrészről az odafigyelő mentést, archiválást jelenti. A mentések fontosságáról informatikaórákon folyamatosan hallottok, de a mostani nehéz helyzetben ez is nehezebb.
Hiszen feltehetően mindenki a feladatokra összpontosít, és nem gondol, mi történik, ha elveszik a sok munkával elkészített megoldása.
A felhő alapú tárolás alapvetően egy nagyon jó módszer az adattárolásra, de egy ennyire leterhelt internetnél, nem szabad egyedül erre támaszkodni. Muszáj valahol máshol is eltárolni legalább azokat a dolgainkat, amiket nem szeretnénk elveszíteni.
Jelenleg annyi energiánk van, hogy erre felhívjuk a figyelmet, konkrét fogásokkal nem igazán tudunk szolgálni. Csak néhánnyal, és ez nem mobil eszközökkel kapcsolatos:
A megoldásodat először pl. egy Word állományba mented, amit a gépedre mentesz (logikus mapparendszerben), és innen másolod be a Teams-be. Lehet, hogy kicsit növeli a feladatmegoldást (kezdetben), de akkor fogod értékelni, ha valami egyszer csak "eltűnik".
A másik megoldás lehet, hogy az asztali változatát is telepítitek a OneNote-nak, szinkronizáljátok a felhővel, és akkor az egész csoporttartalmat te is archiválni tudod. PDF-et nyomtatva a jegyzetfüzetek tartalmát is le lehet menteni.
Az adataid biztonságára is nagyon vigyáznod kell! Most úgy szabadultatok bele az online térbe, hogy sokkal több mindent megtehetsz (meg kell tenned) mint eddig. Erről muszáj otthon beszélnetek. Az iskolai email-címek kellő biztonságot jelentenek, viszonylag védve van személyiséged, de akkor is körültekintően kell itt létezned.
Erre most ennyi energiánk maradt:
https://www.bokay.hu/node/592
https://www.bokay.hu/node/590
 
Az egészségedre is ügyelned kell! Megpróbáljuk felmérni, mennyi időt vesznek igénybe a feladatmegoldások, de ezt csak úgy tudjuk megtenni, hogy elkezdjük csinálni. Nekünk is az az érdekünk, hogy megtanuljuk, mi az ideális terhelés (se túl sok, se túl kevés), de ezt nem könnyű mindenféle teszt nélkül, azonnal beleállva megvalósítani. A szülői helpdesk ebben is segítségünkre lesz, foglalkozik az észrevételekkel, továbbítja felénk. Nem érdemes az első 2-3 hét tapasztalatai alapján felháborodni, mert minden szereplő tud segíteni ennek a finomhangolásában normális párbeszéddel.

Az eszközöknek is pihenniük kell!!!

 
Ha a közösségben van, aki erről további szakértő gondolatokat meg tud osztani, mindenképp várjuk a jelentkezését a szülői helpdesknél (elérhetőségek hamarosan), addig is: bokayfeladat@gmail.com