Jelenlegi hely

Tehetséggondozás informatikából a versenyek tükrében

Tehetséggondozás informatikából a versenyek tükrében

Idén is többféle informatika versenyen próbálhatták ki magukat tanulóink. Az alábbiakban ennek áttekintése következik.

 1. Programozói versenyek
  1. Országos Logo Programozói Verseny

A nagy hagyományokkal bíró versenyt az ELTE Informatika Kara és a Neumann János Számítógéptudományi Társaság szervezi.

Tehetséggondozó programunkban részt vevő tanulóink többsége harmadik osztálytól kezdődően folyamatos gyakorlással éri el azt a szintet, ahová eljut. Ennek színtere a délutáni szakkör és az otthoni fejlesztés, hiszen informatikát csak 6. osztálytól tanulnak nálunk a gyerekek, és a verseny követelménye messze túlmutat a tantervi anyagon.

A három fordulós verseny központi feladatsorainak megoldására 2500-an neveztek, a döntőbe a legjobb 180 tanuló került.

Idén több mint 10 tanuló nevezett iskolánkból, ami az eddigi legnagyobb létszám. A legfiatalabb 4.-es, a legidősebb 9.-es volt, aki visszajár hozzánk és velünk együtt készül, a kisebbeket is segítve.

A 2. fordulóba 7-en jutottak tovább, majd 6-an bejutottak az országos döntőbe, ahol megérdemelt okleveiket is átvehették.

Eredmények:

Suszter Bálint 6.b országos 2. helyezett (5-6. o. korcsoport)

Fehér Helka 6.b országos 17. helyezett (5-6. o. korcsoport)

Fehér Ámos 5.b országos 18. helyezett (5-6. o. korcsoport)

Fehér Benedek (Karinthy 9.o.) országos 26. helyezett (9-12. o. korcsoport)

Rudolf Zsolt 6.c országos 28. helyezett (5-6. o. korcsoport)

Mamira Máté 6.b országos 48. helyezett (5-6. o. korcsoport)

Bálint első osztályos kora óta programozik. Egy verseny mindig kiszámíthatatlan. Nagyszerű, hogy versenykörülmények között tudott bizonyítani. Helka csak 5.-ben kezdett el komolyabban Logózni, és már itt tart. A lányoknak követendő példa lehet, hogy érdemes a programozással foglalkozni. Ámos kategóriájában még a fiatalabbakat képviselte, és bár nincs ilyen sorrend, de az országban a 3. legjobb 5.-es programozó! Bebe jelenléte sokat számít a kisebbeknek, és kategóriájában ő is a legfiatalabbak közé tartozott. Zsolti már tavaly is majdnem bejutott a döntőbe, idén nagyszerűen szerepelt. Máté először indult, és ő foglalkozik a Logóval a legkevesebb ideje, mégis már itt tart.

A 2. forduló után nincs eredményhirdetés, de a verseny egy budapesti fordulónak felel meg, és az itteni teljesítmény is mérhető.

Eredmények:

Suszter Bálint 6.b budapesti 1. helyezett (5-6. o. korcsoport)

Fehér Benedek (Karinthy 9.o.) budapesti 6. helyezett (9-12. o. korcsoport)

Sofró Dániel 4.a Pest megyei 7. helyezett (3-4. o. korcsoport)

Mamira Máté 6.b budapesti 11. helyezett (5-6. o. korcsoport)

Fehér Helka 6.b budapesti 12. helyezett (5-6. o. korcsoport)

Balogh-Szabó Levente 8.a budapesti 14. helyezett (7-8. o. korcsoport)

Fehér Ámos 5.b budapesti 15. helyezett (5-6. o. korcsoport)

Rudolf Zsolt 6.c budapesti 21. helyezett (5-6. o. korcsoport)

Az informatika egy nagyon gyorsan változó terület, ahol fontos a folyamatos megújulás, de fontos az alapok megfelelő elsajátítása is. Nagy megerősítés, hogy az eredményhirdetésen az ELTE oktatóitól elhangzott, mennyire jó lehetőség az algoritmikus gondolkodás fejlesztésére ez a programozási nyelv. Kérték a gyerekeket, hogy semmiképp ne hagyják abba a „logózást”, hiszen várja őket az intézmény a későbbiekben majd már hallgatóként.

honlap: http://logo.inf.elte.hu

A versenyről megjelent cikk: https://njszt.hu/hu/news/2019-05-13/dijeso-neumann-tarsasag-versenyein

 1. Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Programozói Verseny

Idén először iskolánk is indított tanulót ezen a versenyen, aminek a felépítése hasonlít a Logo versenyhez. Az első fordulóban elsősorban papíron kellett programozási feladatokat megoldani. A másodikban pedig egy választott programozási nyelven programokat. Suszter Bálint 6.b osztályos tanuló az első fordulót sikerrel vette, és a 26. legjobb eredménnyel bejutott a 2. fordulóba. Itt Pythonnal dolgozva budapesti 32. helyet ért el, nem sokkal lemaradva a döntőről. Helyzetét nehezítette, hogy itt 5-8. osztályig együtt versenyeznek a tanulók. Saját évfolyamáról csak 3-an előzték meg az országban. Ezen a versenyen már nem volt elég, ha működött a program, mert azt optimalizálni is kellett, és egy kérlelhetetlen rendszer visszadobta az egyébként működő programokat, ha túllépet egy bizonyos időkeretet (tizedmásodpercekről van szó) a futó program. Ez még Bálint felkészítőtanárának is nehézséget jelent egyelőre.

honlap: http://tehetseg.inf.elte.hu/nemes/

 1. Alkalmazói versenyek
  1. Grafika kategória

A tanórai munkájukat elnézve nem volt kérdés, hogy Kocsispéter Panna 7.b és Papp Máté 8.a osztályos tanulókat indítjuk a kerületi informatikai verseny grafika kategóriájában.

Panna és Máté a versenyen használható Paint programnál lényegesen professzionálisabb szoftvereket használnak, így ennek a programnak a hiányos ismerete kezdetben problémákat okozott. A verseny témája kerületünk nevezetességei voltak. A feladat, ami csak a helyszínen derült ki, az volt, hogy a Sztehlo iskola épületét rajzolják le egy képről.

Panna 2. helyezése azt jelentette, hogy részt vehetett a budapesti fordulóban, amit a Fazekasban rendeztek meg. Itt már nem kaptak vizuális segítséget, fejből kellett megrajzolniuk Budapest valamelyik nevezetességét. Panna a 23 versenyző között a nagyszerű 4. helyezést érte el rajzával, amit a Gellért-hegyi Szabadság-szoborról készített. A felkészülését rajztanára, Havril István is segítette.

Eredmények:

Kocsispéter Panna 7.b budapesti 4. helyezett (7-8. o. korcsoport)

Kocsispéter Panna 7.b kerületi 2. helyezett (7-8. o. korcsoport)

Papp Máté 8.a kerületi 4. helyezett (7-8. o. korcsoport)

honlap: http://www.tehetseghalo.hu/versenyek/

 1. Táblázatkezelés kategória

Az idei tanévben a sok verseny közül még a táblázatkezelés kategória felkészülésébe vágtunk bele. Így idén kimaradt a bemutató készítés, a szövegszerkesztés és a komplex kategória is. Ezeken a versenyeken is lényegesen nagyobb tudásra van szükség, mint ami órán elsajátítható, így ezt a versenyt is komoly felkészülés előzte meg. Dicséret illeti Balogh-Szabó Levente 8.a osztályos tanulót, hogy a felvételi és a Logo verseny mellett még erre is szakított időt, és Rózsás Bencét (7.a), aki először indult ilyen megmérettetésen. A versenyen egy elméleti feladatsort és egy gyakorlati táblázatkezelési feladatot kellett megoldani. Levente végzett az élen az elméleti teszten, kár, hogy ezt külön nem értékelték. 

Eredmények:

Balogh-Szabó Levente 8.a kerületi 6. helyezett (7-8. o. korcsoport)

Rózsás Bence 7.a kerületi 8. helyezett (7-8. o. korcsoport)

 1. Nyelvi-informatika csapatversen

Sok év szünet után ismét elindultunk ezen a versenyen is. A tanulóknak csapatban dolgozva kellett egy előzetesen elkészített prezentációt is felhasználva előadással készülniük angol nyelven kerületünk egy hírességének bemutatásából. Papp Máté (8.a) és Suszter Bálint (6.b) Power Point segítségével, az Office 365 szolgáltatás közös munkát támogató előnyeit kihasználva alkották meg jelenetüket. Természetesen Bókay Árpádot hozták vissza egy időgép segítségével a 21. századba. A felkészülésben rengeteget segített Papp Ildikó, Máté édesanyja.

Eredmény:

Papp Máté (8.a), Suszter Bálint (6.b): ezüst minősítés

 1. Online verseny
  1. eHód

Szinte végtelen a különféle informatika versenyek sora, így az is átgondolást igényel, melyik versenyre készüljünk fel, nevezzünk be. Nagyon izgalmas lehetőség, és nagyszerű megmérettetés volt az eHód Online Verseny is, ahol szinte az egész felső tagozat és a 4. évfolyam elindult. A verseny egyébként kompetenciamérésre felkészülésnek sem volt utolsó. Igazán nagyszerű eredményeket értek el tanulóink.A verseny szellemiségéből adódóan nem tettek különbséget semmilyen módon az azonos eredményt elért versenyzők között, így nekünk is sok örömben lehetett részünk.

Eredmények:

Illés Balázs 6.c országos 2. helyezett

Kiss Teodóra 6.b országos 4. helyezett

Sebestyén Máté 6.c országos 6. helyezett

Deák Zsombor 4.a országos 7. helyezett

Palányi Evelin 4.a országos 8. helyezett

Ternyák Zétény 4.a országos 8. helyezett

http://bokay.hu/node/640