Jelenlegi hely

Filmajánló - Fenntarthatósági Témahét

Kedves Szülők!

A Fenntarthatósági Témahét kapcsán egy filmet szeretnénk ajánlani Önöknek.

Kérjük, ha lehetséges, nézzék meg a felső tagozatos gyermekükkel közösen!

„Az Özönvíz előtt című dokumentumfilmben a híres színész, Leonardo DiCaprio (aki ENSZ békenagykövet is) arra keresi a választ, hogy milyen veszélyei vannak a globális felmelegedésnek és vajon hogyan lehetne megállítani a klímaváltozást. A két évig tartó filmforgatás során az Északi sarktól Indián át a Vatikánig sok helyen járt, sok tájat mutat be a valóságában, sok politikussal (John Kerry, Barack Obama, Bill Clinton, Ferenc pápa), tudóssal találkozott, akik a Föld megmentéséért dolgoznak.

A bejárt helyszínek, a megszólaltatott szakértők, a hiteles adatok, a bejátszott archív felvételek kétségtelen bizonyítékot nyújtanak arra, hogy a fosszilis üzemanyagok égetése során a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok jóvátehetetlenül módosították bolygónk éghajlatát, s ha ezt nem fékezzük meg, környezeti katasztrófával találjuk magunkat szemben a nagyon közeli jövőben”, abban a jövőben, amikor tanítványaink, az Önök gyermekei felnőttek lesznek.

Az idei iskolai Fenntarthatósági Témahéten a helyzet fontosságát átérezve ezért is választottuk témaként a klímaváltozás okainak és következményeinek megismerését.

A filmet megnéző gyermekeket szeretnénk szerényen megjutalmazni, ennek feltétele, hogy néhány szóban válaszoljanak az alábbi kérdésekre! A névvel ellátott válaszokat 2019. március 25-ig a tanári folyosón lévő zöld dobozba várjuk!

Kérdések:

1. Mit ábrázolt az a kép, amely Leonardo DiCaprio gyermekkori bölcsője felett volt?

2. Miért irtották ki Kanadában hatalmas területen a tajgát?

3. Miért égetik fel az indonéz esőerdőket?

4. Miről beszélt a filmben Miami polgármestere?

5. A film Indiáról szóló részében elhangzanak a következők:

Egy amerikai ember fogyasztása……………francia

                                                    …………....japán

                                                    ……………indiai

                                                    ……………nigériai fogyasztásával megegyező.

6. Az óceánok az atmoszférába (légkörbe) kerülő szén-dioxid …..%-át elnyelik.

7. Grönlandon a jég elolvadása után a fehér felület ……………..színű lesz. A felmelegedés …………..válik. Az addig fagyott úgynevezett permafroszt réteg alól kiszabadulhat a………………….

8. Sorolj fel megújuló energiaforrásokat, amelyek használatával csökkenthetnénk az üvegházhatású gázok légkörbe kerülését:…………………………………………..

………………………………………………………………………………………