Jelenlegi hely

Fenntarthatósági Témahét

Az idei tanévben iskolánk is csatlakozott az országos Fenntarthatósági Témahéthez.

A Bókay iskolában nagy hagyományai vannak a környezeti nevelésnek, hiszen több mint 10 éve ökoiskola és 2014-től Örökös Ökoiskola vagyunk. A saját kidolgozású Környezeti nevelési Oktatócsomagunk, az Ökofüzet és a minden héten hétfőn elhangzó iskolarádiós Ökopercek adás is az élményalapú környezettudatosságra, fenntarthatóságra nevelést szolgálja.

A 2019. március 18-22-ig tartó Fenntarthatósági Témahét iskolai témája: Fellépés a globális éghajlatváltozás ellen

A Fenntarthatósági Témahét célja: a gyerekek környezeti érzékenységének elmélyítése, annak tudatosítása, hogy jelenünket, jövőnket mennyire befolyásolja az emberi tevékenység (ipar, mezőgazdaság, közlekedés, életmódunk, stb.). Célkitűzésünk, hogy tanítványaink legyenek tisztában azzal, hogy mindennapi tevékenységünkkel, életvitelünkkel valamennyien befolyásoljuk bolygónk környezeti állapotát.

A témahét kapcsán szeretnénk, ha tanítványainknak az alábbi kifejezések nem csak egy megismert fogalmat, hanem felelős cselekedetük, életviteli szokásaik részét képeznék:

éghajlatváltozás, üvegházhatás, üvegház gázok, elsivatagosodás, biodiverzitás csökkenése, ivóvízellátás, vízhiány, vízszennyezés, népességrobbanás, élelmezési válság, urbanizációs problémák, nem megújuló és megújuló energiaforrások, energiahatékonyság, szelektív hulladékgyűjtés, hulladék újrahasznosítása, fenntarthatóság, globális problémák.

A 2019 évi Fenntarthatósági Témahéthez kapcsolódó iskolai tevékenységek már január végén elkezdődtek. A Wlassics utcai épület folyosóin elhelyezett, természettudományi tagozatosok által készített szemléletformáló plakátok, az Ökopercekben elhangzó információk és az Ökototó sok feladata is ezt a célt szolgálja.

A www.okosuli.hu honlap Fenntarthatósági Témahét menüjében egyre bővülő ismeretek, képek láthatók, olvashatók, amelyek a tanulóknak és a felnőtteknek is hasznos ismereteket nyújtanak a környezettudatossággal, fenntartható életmóddal kapcsolatban.

Az iskolai Fenntarthatósági Témahéthez gondolatébresztőként nézzük meg az alábbi filmet, hogy igazán átérezzük a téma fontosságát!

Túlzó fantázia, vagy a várható jövő?

https://www.youtube.com/watch?v=gVHi5qmnfDY

Néhány kép, ahogy a gyerekeket bevonva készülünk a témahétre:

Az iskolai Fenntarthatósági Témahéthez sok szülő is kapcsolódik.