Jelenlegi hely

Bókay-gála a 115. évforduló tiszteletére

Minden ünnep legszebb és legfontosabb momentuma az együttlét. Hiszem és bízom benne, hogy iskolánk 115 éves évfordulóját 2017-ben nemcsak megünnepeljük, hanem igazi ünnep lett. Ezekben a napokban a Bókay iskola 115 éves múltjának felidézése során igyekszünk összekötni a jelent a múlttal, és közben keressük a mának szóló üzeneteket.

Sokszor elnézem, mikor a folyosón a régi képeket nézegetitek, ahol pl 10-15 évvel ezelőtti tantestületi képeken, jelenleg is tanító tanáraitokra ismertek rá. Időnként szülők is szívesen időznek a régi képek előtt, felidézve a régmúlt emlékeket. Az osztályképeken, azok a gyerekek éppúgy ülnek, mint ti a mostani képeken, hol grimaszt vágva, hol komolyan a fényképezőgépbe nézve…..csak azok a gyerekek most  valahol máshol vannak. Az iskola 115. tanévét éljük, az 1902-es alapítás és az iskola épületében 1903-ban megkezdődő tanítási év óta sok minden változott. Sokszor mondjuk, mi felnőttek, hogy ezek a gyerekek mások, mint amilyenek mi voltunk. De ez így természetes, hiszen a világ is változik körülöttünk.

Az iskola nagyszerűsége abban áll, hogy megőrzi az igazán fontos dolgokat, biztonságot, stabilitást nyújt, megtanítja azokat az alapokat, amelyek alkalmassá teszik a benne tanulókat arra, hogy a megváltozott gazdasági-társadalmi körülmények között, meg tudjanak felelni az elvárásoknak, tudják úgy alakítani életüket, hogy boldoguljanak felnőttként.

„Az idő és az időtlenség között az ünnep a híd” írja Popper Péter.

Ez a mai este ékelődött az iskola eddigi és elkövetkezendő évei közé. ÜNNEPELÜNK. A mai nap ráirányítja a figyelmünket arra, hogy mennyire is fontos az iskola az életünkben. Itt töltjük hétköznapjaink nagy részét, ki tanulással, ki tanítással, mindannyian dolgozunk, de mindenkinek fontos volt, hogy készüljön az ünnepre. Ez a mai műsor is ennek az ünnepi készülődésnek az eredménye.

Iskolánk a kerület legelső iskolája, sőt az első közintézménye.

A kezdetekről hiányosak a dokumentumok. Levéltári kutatásokból azért sok mindet tudunk:

1900. szeptember 9-én határozták el az építését. 1901. április 7-én a Bókay Árpád által felajánlott telken el is kezdődtek a munkálatok. 1902. október 24-én elhalasztották az építkezést egy évvel. Ez utóbbi időpontból láthatjuk, hogy nem lehetett iskolánk átadása 1902-ben! Mikor felújították az ének termet, a padló alatt egy 1903-ban keltezett újságlapot találtak a munkások, amit valószínűleg az építkezéshez használhattak fel annakidején. Mikor ezt az érdekességet elmesélték nekünk, mi már rögtön szaladtunk, hogy kikotorjuk a sitt közül a 100 éves újságot. Az újságlap csücskére egy dátum van írva: 1903. június 4. csütörtök!, ebből az értékes "leletből" tudunk következtetni arra, hogy valójában 1903-ban adták át iskolánkat, vagy legalábbis, akkor padlózták. Tehát a 115. tanévet kezdtük meg idén.

Volt

 • iparostanonc iskola 1909-től,
 • 1919-ben egy új emeletet építettek rá
 • 1922-től polgári iskola
 • 1937-47 állami gimnázium
 • 1945-48  Károlyi Sándor Kereskedelmi Középiskola osztályait is az épületben helyezték el.
 • Több névváltoztatáson esett át, jelenleg hivatalos neve: Budapest XVIII. Kerületi Bókay Árpád Általános Iskola

Büszkék vagyunk, hogy a Bókayba járhatunk, egy ilyen patinás régi, hagyományokkal teli iskolába, amely a régmúlt értékeit ötvözi a modern pedagógiával.

A 115 éve alapított iskola egy kiállítással is készült erre az alkalomra, melyet a mai napon nyitottunk meg. Köszönjük a gyerekek gyűjtő munkáját, amit a szülők nagyszülők körében tettek, köszönjük a Tomori Lajos Múzeum segítségét, és én nagyon köszönöm a kollégák áldozatos munkáját, amely a műsorszámok betanításán keresztül a gyerekmunkákból összeállított kiállításon keresztül, a meghívók és leporellók elkészítését is felöleli. A tantestületi lelkesedés, ami a gyerekekre is átragadt, szinte kézzelfogható volt az utóbbi időben és most is ezen az estén.

Köszönjük az önkormányzatnak a támogatást, hogy a Rózsa Művelődési Házban rendezhettük meg a gálaműsort, köszönjük a Külső-Pesti Tankerületi Központnak a támogatást, hogy költségvetésünkben lehetőséget biztosítottak a program megvalósításához.

Kiállításunk még egy hétig itt a Rózsában megtekinthető, és egy hét múlva átköltözik a Múzeum Sarok elnevezésű kiállítóhelyre (a Hét Vezér szobor mellett van), ahol hosszú ideig lesz látható. 

Vörösné Éles Csilla
igazgató

A gála műsora:

115 éves gála műsora

1. rész

 1. Köszöntő beszédek
 2. Film az iskoláról
 3. 2.b – zenés produkció (A számtan se megy még)
 4. 3.-4. évfolyam – Felcsíki táncok
 5. Náfrádi Csaba 6.b – vers
 6. Alsós kórus
 7. Felsős kórus
 8. Összevont kórus
 9. 5.,6.,8. évf tanulók – Rocky

SZÜNET

2. rész

 1. Divatbemutató
 2. 6.a – zenés produkció (A grund mi vagyunk)
 3. Nagygyörgy Anikó  -  visszaemlékezés
 4. 3.b – zenés produkció (Country tánc)
 5. 3.a – zenés produkció (Ritmusvariációk - poharazás)
 6. Uray Péter- Vörös Árpád –ének
 7. 5. b – zenés produkció (Legyetek jók, ha tudtok)
 8. Bordé Ábel 5.a - vers (Kányádi Sándor: Nyergestető)
 9. Finch Laura 6.a – zongora
 10. Tanári kórus
 11. Turi Péter -  vers (Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba)
 12. 7.a – zenés produkció (Bodzavirág jelnyelven is)