Jelenlegi hely

Emlékséta 1956

Emlékséta 1956

Az iskola 8. évfolyamával lehetőséget kaptunk az Önkormányzattól, hogy meglátogassunk az 1956-os forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó emlékhelyeket. A most következő sorok diákjaink írásaiból idézett gondolatok.

„2017. szeptember 14-én ellátogattunk az évfolyammal a Rákoskeresztúri Új Köztemetőbe, hogy megemlékezzünk az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól.”

„A kirándulás első állomása a Kisfogház volt. Mikor beléptem, és megláttam, milyen körülmények között kellett élni a foglyoknak megdöbbentem. Később elmondták, hogyan bántak velük, miket kellett átélniük. Hihetetlen, hogy az emberek milyen kegyetlenek tudnak lenni.”

„Volt egy szoba, ahol a rabok festményeit, verseit láthattuk. A folyosókon a rabok képmása és neve is ott volt.”

„Ezután átmentünk a siralomháza, és megnéztük a vesztőhelyet is. A vezetőnk mesélt arról, hogy a siralomházban töltötték utolsó éjszakájukat a rabok, és hogyan végezték ki őket a vesztőhelyen.”

„A siralomház falán egy emléktáblán látható az ítélethozók neve, és hogy hány embert ítéltek halálra.”

„Elmentünk a Nemzeti Örökség Intézetébe, ahol a 298, 300, 301 parcelláról néztünk meg rövidfilmeket.”

„A parcellákban meglátogattuk Nagy Imre miniszterelnök, majd  Mansfeld Péter forradalmár sírját is. Ő mindössze 17 éves volt, amikor halálra ítélték. A kivégzéssel megvárták, míg betölti a 18. évét.”

„Meglátogattuk a sírokat, ahol a vezetőnk elmondta, hogy az elhunytak a temetéskor nem kapták meg a végtisztességet sem. … Történeteket mesélt a koncepciós perekről és arról, hogyan verték át, majd végezték ki az embereket.”

„A kirándulás utolsó helyszíne az 1956-os emlékmű volt, ahol olyan 18. kerületi lakosok nevét olvastuk, akik részt vettek a forradalomban.”

„Szerintem ez egy vegyes érzelmekkel teli nap volt. Érdekes dolgokat tudtunk meg, viszont elég szomorú, mik történtek 1956-ban és az azt követő években.”

„Nagyon érdekes, de persze szomorú és elgondolkodtató volt ez a kirándulás.”

Az idézett gondolatok Farkas Bálint, Surányi Gergő 8.a, Marczis Anna, Péter Zsuzsanna, Józsa Márk 8.b osztályos tanulók beszámolóiból valók.