Jelenlegi hely

Tematikus séták Bécsben a tagozatos tanulókkal

Hogyan függ össze Hundertwasser és Bécs? Ez a téma nem csak a német órán került szóba, hanem a rajz órán is. Kiválogattuk a helyeket, melyek a művész életútját, művészetét jelképezik és eldöntöttük, hogy a hétvégén meglátogatjuk ezeket a helyeket Bécsben. Két osztály indult útnak, a hatodikosok és a nyolcadikos német tagozatosok.  Minden gyerek kézhez kapott egy anyagot a mester életéről és munkásságáról. A nyolcadikosok játékos feladatokat állítottak össze a kicsiknek. A három órás út után először a távfűtő művek szemétégetője volt a cél.  A hatalmas gyár, mintha egy meséskönyvből nézett volna ránk, vidám színeivel és a művészre jellemző ablakdíszítésekkel, gömb kéményével. Metróval közelítettük meg a sokak számára legismertebb Hundertwasser házat, ahova nem lehet bemenni, mert valóban egy lakóház, lakásokkal és irodákkal. Mindenütt felfedezhető a művész természet szeretete, a ház tetején lévő fák és növények (250 fa és bokor) barátságossá teszik a környezetet. Az ablakdíszítések itt is egyénivé varázsolják a ház homlokzatát.

A Kunsthausban egy kiállítást néztünk meg a mester munkáiból. Az udvaron lévő hangulatos kertben üldögéltünk egy darabig. Majd az utolsó állomás a kikötő volt, ahol nem láttuk a Vindobona sétahajót, de a kikötőt megcsodálhattuk. Sétánk minden állomásán egy-egy gyerek felolvasta a hely jellegzetességét és a tudnivalókat, ezzel is segítve a hatodikosokat, akik a hazafelé vezető úton megoldották a feladatlapokat.

Miközben többet tudtunk meg a környezetvédelemről, a művészet történelemből a német nyelvet is gyakorolhattuk, hisz német újságot olvastunk, hallgattuk a járókelőket, olvastuk a plakátokat, megmártóztunk a német környezetben.

„Ez a nap egy felejthetetlen nap volt és mindenki nagyon jól érezte magát.”