Jelenlegi hely

Rendhagyó nemzeti ünnep a Bókayban

Az értelmező szótár szerint nemzeti ünnep az a jeles nap, amelyen egy nép az összetartozását ünnepli. Az összetartozás érzése egy település, egy iskola életében is fontos értéket jelent.  Amikor március 15-e megünneplésére készülődtünk, eszünkbe jutott, hogy 1948-49 nagyjainak emlékét országszerte számos közterület neve őrzi. Szinte minden városban és faluban van Petőfi, Kossuth vagy Batthyány utca, így a mi kerületünkben is. Innen adódott az ötlet, hogy kutassuk fel szűkebb hazánk, Pestszentlőrinc-Pestszentimre „48-as” emlékeit, és szervezzük a helytörténeti séták élményei köré az idei ünnepi műsort.

Március elején kisorsoltuk a felsős osztályok között a helyszíneket, ahol egy-egy utcanév, emléktábla vagy épület őrzi a 48-as hősök emlékezetét. A diákok osztályfőnökükkel ellátogattak az emlékhelyre, csoportképet készítettek és tabló formájában feldolgozták a séta során szerzett ismereteiket.

A történelmi március 15-i nap eseményeit felosztottuk annyi részre, ahány felsős osztályunk van, és azokat is kisorsoltuk. Az osztály feladata az volt, hogy a kapott eseményt élőképben kell bemutatnia a színpadon.

A megemlékezést március 14-én a tornateremben tartottuk. A falakat az osztályok tablóival díszítettük. A kivetítőn a séták során készült csoportképek követték egymást. A színpadon pedig minden osztály bemutatott egy-egy élőképet. Így lett miénk ez az ünnep. Mindenki egyszerre volt néző és szereplő. Felemelő volt. Azt hiszem, azokban a pillanatokban minden jelenlévő átélhette az összetartozás érzését.

A méltó ünneplésért köszönet a diákoknak, az osztályfőnököknek, a technikusi munkákban segítő kollégáinknak és szervezőtársamnak: Ilkeiné Kupai Valériának.

Baldaváriné Juhász Éva 
igazgatóhelyettes