Jelenlegi hely

Beszámoló a Bókay Árpád Biológiaversenyről

NTP-TV-0088 XVIII. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny

2015. júliusában az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2015–2016. évi cselekvési programja alapján nyílt pályázatot hirdetett a nagy hagyományú és szakmailag elismert versenyek támogatására, amelyre iskolánk Kerek Világ Alapítványán keresztül nyújtottunk be pályázatunkat a XVIII. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny megszervezésére.

Nyertes pályázatunk kódszáma és címe: NTP-TV-15-0088 XVIII. Bókay Árpád Országos Biológiaverseny.

A pályázat megvalósításának időszaka: 2015. augusztus 27- 2016. május 15.

A pályázat megvalósításához 1000000Ft támogatást nyertünk.

A pályázatot Krakkerné Berki Hajnalka készítette.

Beszámoló az idei versenyről…

Bókay Árpád Országos Biológiaverseny célja: a természetet szerető, érdeklődő gyerekek motivációjának felkeltése, tartós megtartása, egészséges életvitelének, környezettudatos magatartásformáinak elmélyítése, tudatosítása, a későbbi pályaorientációra való felkészítés. Több hónapos folyamatos feladatmegoldással, kísérletek, megfigyelések elvégzésével a tevékenykedtető, kreativitást elősegítő ismeretszerzés megalapozása.

A versenyt a kezdetektől hasonló tematika alapján, két korcsoportban hirdetjük.

Benevezésként meghatározott témában pályamunkát kell készíteni, majd ezt követi a két komplex, kísérletezéseket, megfigyeléseket is magában foglaló feladatsor megoldása és az országos döntő.

 

Az idei tanévben a 7-8. osztályosok pályamunkáikat az emberi tevékenység környezetkárosító hatásairól írták. A versenyre az alábbi felhívással invitáltuk a diákokat:

„Bizonyára ti is tapasztaltátok, hogy bolygónk környezeti állapotáról egyre riasztóbb híreket hallhatunk. Fokozódik a globális felmelegedés, egyre a szélsőségesebb az időjárás, fogyóban a meg nem újuló energiaforrás, csökken az egészséges ivóvíz mennyisége, nő a levegő- és a talaj szennyezettsége, éhínség, és még sorolhatnánk. Augusztusban megjelent a világhálón a hír: idén ismét előbb bekövetkezett a Túllépés Napja! A szakemberek így nevezik azt a napot, amelyen a Föld lakossága feléli az évente megtermelhető javakat. Idén az emberiségnek sikerült alig nyolc hónap alatt kimerítenie bolygónk egy év alatt megtermelődő nyersanyag, élelmiszer és egyéb készleteit!

Bolygónk népességének ellátásához már több mint másfél Földre lenne szükség! De csak egy Földünk van, amelyet „túlfogyasztunk” és szennyezünk. Ugye nem nézhetjük mindezt tétlenül? A versenyünkre benevező gyerekek, nem tétlenkedtek, - sok hasznos javaslatot gyűjtöttek össze, hogy miként orvosolhatjuk a Föld panaszait!

Az 5-6. osztályosokat az alábbi történettel hívtuk versenyünkre:

„Kedves Versenyzők!

Szeretnék bemutatkozni: Lőrinci Cini vagyok, a Bókay iskola öreg fájának lakója. Jó pár évvel ezelőtt itt bújtam ki a tojásból és azóta itt élek, itt költöm ki évente kétszer a fiókáimat.

Az idei évben bőven volt mit ennünk, hiszen az enyhe tél miatt sok pete, lárva maradt életben, így szerencsére az összes fiókámat sikerült felnevelnem, - nem úgy, mint szegény varjúnak.

A nyáron többször volt nagy vihar, és akkora szél, hogy az ő fészkéből kiestek a fiókák! Varjú Matyi mesélte, hogy a szomszédban még a cseresznyefát is kicsavarta a szél!

Matyi nem itt lakik, de sokat jár az iskolába, be-bekukkant az ablakokon, iskolaidőben figyelik és etetik is a gyerekek, akik még naplót is írnak róla! Erre ő nagyon büszke, és folyton dicsekszik vele!

Augusztusban, amikor már több szabadidőm lett elhatároztam, hogy én is elkezdek kalendáriumot írni. Megírom szállásadóm az öreg fa és lakóinak életét!

 

Kedves Versenyző! Képzeld el, hogy te is egy cinege vagy, és az öreg fa odújában élsz. Innen és az ágak közül figyeled a fa és környékének lakóit, és te is írod a naplódat!

Pályamunkádban mutasd be, hogy mit látsz az egyes évszakokban, napszakokban? Kik élnek a fán, fában és környékén? Milyen örömei és bánata van a fának?”

Versenyzőinknek a pályamunkáikban leírtakat játékos formában rejtvények, makettek, puzzle, társasjáték készítésével is fel kellett dolgozni. Ebben különösen kibontakoztatják fantáziájukat, kreatív készségeiket.

A két komplex feladatsor a klasszikus biológia témakörein túl az élményeken alapuló, tevékeny ismeretszerzést szorgalmazza, - így feladataink egyharmada kísérletezéseken, megfigyeléseken, adatgyűjtéseken és adatfeldolgozásokon alapul. A versenysorozat az internet kínálta lehetőségeket és a valós természetben történő kutakodást egyaránt megvalósítja. A versenysorozatból nem hiányzik az irodalmi művek, természetfilmek biológiai szempontú feldolgozása, az adatok grafikus értelmezése és megjelenítése, biológiai modellek készítése sem. Az egész tanévet felölelő versenysorozat hozzájárul a természet és a biológia iránt érdeklődő tanulók szabadidejének tartalmas eltöltéséhez, a későbbi pályaorientációhoz.

Az ország minden részéről érkező versenyzők közül a döntőre mindkét korcsoportból a legtöbb pontot elért 20-20 tanulót hívtuk meg.

A döntőt 2016. április 22-én tartottuk, ahol a diákok előzetesen megismert tematika alapján írásbeli és szóbeli versenyen vettek részt. Versenyünk népszerű rendezvénye a tanulók munkáiból rendezett kiállítás, amelyet két héten keresztül látogathatnak az érdeklődők. A kiállítás egy módszertani börze is, ahol a legjobbak munkáiból lehet ötleteket gyűjteni. A verseny elismertségét jelzi, hogy számos biológia tagozatos gimnázium a felvételinél beszámítja a Bókay Árpád Országos Biológiaversenyen elért helyezéseket.

 

A 2015-2016-évi Bókay Árpád Országos Biológiaverseny végeredménye:

I. korcsoport

1. helyezett: Lánczy Zoltán Török Flóris Általános Iskola Budapest

2. helyezett: László Imola Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola  Budapest

3. helyezett: Jáger Tekla Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola

 

II. korcsoport

1. helyezett: Csiba Krisztina Terézia Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium
2. helyezett: Juhász Enikő Erkel Ferenc Általános Iskola  Gödöllő

3. helyezett: Tihanyi Janka Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola

 

Köszönjük a versenyzők, kollégák érdeklődését, jövőre újabb kalandokra hívjuk az érdeklődőket!

Budapest, 2016. április 27.

                                                            Krakkerné Berki Hajnalka szakmai vezető

forrás http://biologiaverseny.hu/ntp_15/ntp_tv_15_besz.html