Jelenlegi hely

Tolerancia-nap felsőben

„Mindannyian mások vagyunk”

Ez az idézet jelmondata lehet a 2016. március 5-én tartott bókays érzékenyítő és tolerancia napnak.

Negyediktől nyolcadik osztályig a nagyépületben és a tornateremben vettek részt a programokon a gyerekek. Majd minden osztály három foglalkozásban részesült, melyek interaktívak, élményszerűek voltak, és reményeink szerint valóban növelték tanulóink toleranciáját, érzékenységét.

A kisépületben a kicsik hasonló értékeket képviselő órákon tevékenykedtek, élményeiket egy külön írásból ismerhetjük meg.

A programokat külsős vendégek és iskolánk tanárai tartották. Ezt a napot volt diákjaink Hozleiter Fanny, Mosolyka és Balogh Lajos részvételére alapoztuk. Mindketten rengeteget tesznek az előítéletek ellen, főleg a gyerekek körében. Mosolyka mozgássérültként járja az országot, és saját példáján keresztül hirdeti az élet teljességét, a nehezebb sorsú embertársainkkal való együttélés emberi módját. Lali cigányemberként küzd feleségével együtt a rasszizmus ellen alternatív órákkal és koncertekkel, melyek megismertetnek a roma nép történetével, zenéjével és táncával.

A Holokauszt Emlékközpontból három múzeumpedagógus tartott interaktív játékos foglalkozásokat Kirekesztés és manipuláció címmel.

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületétől összesen hatan jöttek, és élményszerű óráikon bemutatták a vak és gyengénlátó emberek életét, az őket segítő eszközöket és intézményeket. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségétől egy jeltolmálcs ismertette meg a gyerekekkel a jelnyelvet.

Tanáraink közül Ilkeiné Kupai Valéria az előítéletmentes gondolkodás fejlesztése érdekében tartott saját élményen alapuló foglalkozásokat. Devánszki Erika a Pillangó cirkusz c. film segítségével gondolkozott közösen a gyerekekkel az élet teljességéről, az ön és mások elfogadásának fontosságáról. Suszter Balázs a tourette szindróma jelenségén keresztül a Mintadiák című film fő jeleneteit bemutató foglalkozáson növelte diákjaink érzékenységét.

Felvettük a kapcsolatot a Budapesti Család Esélyteremtési és Önkéntes Ház nevű civil szervezettel, mely a programok közötti szünetekben a folyosón tesztek és beszélgetések segítségével színesítette a programot. A napot a tornateremben tartott cigány táncház zárta, melyen Balogh Lali és barátja zenéltek, Vörös Árpád és Vörös Eszter pedig bemutattak egy csodálatos cigánytáncot. Ezt követően Balogh Fruzsina szinte mindenkit be tudott vonni a hangulatos tánctanításba. Érzésem szerint a vidám és felszabadult táncház mellett iskolánk tanulói olyan élményekkel gazdagodtak melyek sok mindenről elgondolkodtatják őket, és talán távolabb kerültek a mai magyar társadalmat nagyon veszélyeztető ordas eszméktől.

A Tolerancia és Érzékenyítő nap kiegészítéseként a XVIII. kerületi Helytörténeti Gyűjtemény három tablón mutatta be tanulóinknak a helyi zsidóság II. világháborút megelőző életét. Rozgonyi Sarolta múzeumpedagógus március 8-án rendhagyó történelemórán dolgozta fel a hetedik és nyolcadik osztályosokkal a látottakat, remélhetően ezzel is csökkentve a rasszizmus térnyerését

Március 16-án tantestületi értekezletünkön részt vett L. Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Kilenc órától a 3.b osztálynak fantasztikus rajz órát tartott, mely szintén az egymás iránti empátiát fejlesztette. Iskolánk tanárai nemcsak részt vettek a foglalkozáson, de saját pedagógiai hitvallásukkal hozzájárultak egy, a gyerekekkel együtt készített közös alkotáshoz. Az Igazgyöngy Alapítvány neve ismerősen csenghet iskolánk tanulói és szülei számára, mivel negyedik éve nekik adományozunk karácsonyi ajándékokat cipősdobozokban, Grassely Emese szervezésével.

L Ritók Nóra a rendhagyó művészeti órája után tantestületi értekezleten mutatta be szervezetét. Elmesélte, hogy az egyik legelmaradottabb térségben, Délkelet-Magyarországon segítik a mélyszegénységben élő, főleg roma lakosságot művészeti oktatással, munkahelyteremtéssel, családgondozással, egészségügyi programokkal, érdekképviselettel. Nehéz lenne felsorolni szerteágazó tevékenységük minden részét, de éreztük, hogy eredményeik ellenére küzdelmük sokszor szélmalomharcnak bizonyul. Pedagógusaink igen nagy megdöbbenéssel hallgatták végig Nóra szavait, melyek érzékletesen mutattak be egy másik Magyarországot, amelyről, ha nem veszünk tudomást, és nem teszünk emberi módon ellene, egyre kilátástalanabbá válik az élet hazánkban.

Összességében iskolánk Érzékenyítő és Tolerancia Napját, illetve napjait sok együtt gondolkozásból származó ötlet alakította ki. Minden kolléga kivette belőle a részét, köszönet nekik. Fontos megemlíteni, hogy Kaminszky Ildikó gondoskodott osztályával és segítőivel együtt a programban részt vevők ajándékairól, egy-egy gyönyörű kézműves virágról. Ildikóval együtt Lénárt Adrienn fejlesztőpedagógus hangolta össze a kisépületben lévő programokat.

Reményeink szerint ez a kezdeményezés hagyománnyá válik iskolánkban, így talán közösségünkben az érzékenység és a tolerancia egyre meghatározóbb értékké válik.

2016. március 20.

Burka Erika

gyermekvédelmi felelős