Jelenlegi hely

A Cipősdoboz akció utóélete

"Szeretnék nektek köszönetet mondani azért, hogy szebbé tettétek az idén azok karácsonyát, akiknek nélkületek ez a nap is ugyanolyan lenne, mint a többi. Izgatott várakozás, meglepetés, öröm nélküli.

Mert a szegénységben nem telik még az élelemre, tűzifára sem rendesen, nemhogy a gyerekek megajándékozására. Pedig hihetetlenül fontos ez, ezek az élmények, a karácsonyok emlékei örökre ott maradnak a lelkünkben, építőkövei lesznek a gyerekkorunknak, családi összetartozást erősítenek az átélt boldog pillanatokkal, mosolyokkal, ölelésekkel...

Ahol ez nem adatik meg, ott nemcsak a fizikai feltételek hiányoznak a gyerekek fejlődéséhez, hanem a lelkiek is. A szülők is belefásulnak, hiszen nincs értelme örömöt mutatni, mosolyogni ott, ahol nem tudják ezt semmivel tárgyiasítani, az üres mondatok, hogy „nálunk nem az ajándék fontos, hanem az együttlét” egy idő után értelmezhetetlenek lesznek a gyerekek számára. Ha egyáltalán elhangzanak. Mert mindenhol, minden arról szól, hogy a gyerekek ilyenkor ajándékot kapnak, a szülők máshol azon törik a fejüket, hogy mivel szerezhetnének örömöt a gyerekeiknek, de nekik nincs semmi, csak az üresség, szülőben, gyerekben egyaránt.

Ebbe a helyzetbe kapcsolódtatok be ti, karácsony előtt. Az általatok gyűjtött ajándék, a szeretettel teli csomagok eljutottak azokhoz, akik éppolyan gyerekek, mint ti, mint a tieitek, csak nekik az élet nehezebb fele jutott. A szegénység. Ahonnan kitörni nem egyszerű sem felnőttnek, sem gyereknek. Sok apró építőkő kell ahhoz, hogy szilárd talaj legyen a lábuk alatt, ahonnan lendületet vehetnek. Ezt kívül, és belül is építeni kell. Ehhez tettetek ti hozzá egy fénylő darabkát 2014 decemberében.

Az a boldogság, amit adtatok az odafordulásotokkal, sokáig erősíti majd ezt. Nekünk pedig tovább kell dolgoznunk azért, hogy a hatáshoz másokat kapcsoljunk, amivel majd valamikor a jövőben elérhetjük, hogy ne legyenek olyan gyerekek Magyarországon, akiknek nincs karácsonya.

Békés, boldog karácsonyt kívánunk nektek! Ünnepeljetek azzal a boldog érzéssel, hogy a szeretetetek olyanokhoz jutott el, akiknek minden pozitív dologra nagy szüksége van. Köszönjük szépen az ő nevükben is!"

L. Ritók Nóra, és az Igazgyöngy Alapítvány kis pártfogoltjai