Jelenlegi hely

Siker német nyelvből

„A lelkesedés diktálja az iramot, de a kitartás éri el a célt.”(Dan Millman)

Van egy fiú a hetedikben, aki nem csak a magasságával tűnik ki. Az országos általános iskolai német verseny budapesti döntőjének hatodik helyezettje lett.

Hogyan tanulsz?

Pesti Gergely Norbert vagyok, hetedikes tanuló. Amit általánosságban minden tantárgynál tudok alkalmazni, hogy fel-alá járkálok és "félhangosan" mondom magam elé a tananyagot. Hogyan tanulom a németet? A német nyelvtannak vannak nehezebb részei, viszont szerencsére ezek logikusak, ezeket meg kell tanulni és kész. A többi a szókincs, ami pedig szépen fejlődik. (Persze csak, ha az ember tesz is érte.) Sokat segít nekem, hogy sok német nyelvű zenét hallgatok. Illetve szoktam német TV csatornákat is nézni. Minden lehetőséget megragadok, hogy németül beszéljek, olvassak.

Miért fontos idegen nyelvet tanulni?

Ez sajnos országunkban egy nagyon aktuális téma. Bárhol akar az ember dolgozni, tanulni, fejlődni, idegen nyelvet kell tudnia. Nem beszélve, az utazásokról, más emberek, kultúrák megismerésénél is fontos. Ezt mindenkinek el kellene fogadnia.

Hol akarsz tovább tanulni?

Egy erős két tannyelvű gimnáziumba szeretnék menni Érettségi után mindenképpen jelentkezni, akarok a bécsi egyetemre, amit viszont előre tudok, hogy nagyon nehéz lesz. Illetve magyar egyetemeket is szeretnék megpróbálni.

Milyen pályát szeretnél választani?

Jogi pályára készülök.

Hogyan találkoztál először a német nyelvvel?

Németül harmadikban kezdtem el tanulni. Ötödikben már emelt óra számban tanultam ezt a nyelvet, viszont csak év végén kezdett el foglalkoztatni. Akkor elmentünk a német tagozattal Bécsbe és ott engem ez az egész megfogott. A német tábor igazolta, hogy jó úton haladok. Egyre gyorsabb tempóban kezdtem el németül tanulni. Idén versenyen is indultam, melyen végül budapesti hatodik lettem. Ezt az eredményt a tanáromnak, Thomann Juliannának köszönhetem, aki mindig motivált engem, hogy ne adjam fel és menjek tovább.

Mit ajánlasz a gyerekeknek, miért tanuljanak németül?

  • Engem általánosan az idegen nyelvek érdekelnek, leginkább a német. Aki több nyelven beszél, az több kultúrát ismer, többet tud az egész világról, sokkal tágabb a látóköre, egy okosabb és többet tudó ember. Itt van mellettünk Ausztria, ahol lehet a német nyelvet használni, tanulni, dolgozni. A nyelvtanulás egy nagyon jó dolog, hogy kinek melyik, azt mindenki maga döntse el.
  •  

Ha sok pénzed lenne, mire költenéd?

Elsőként befektetném, ezzel tovább szaporítva a vagyont. Innentől kezdve a profitot különböző segélyszervezeteknek adnám. A saját életszínvonalamon nem változtatnék túl sokat. Leszámítva egy világ körüli utazást.

Hol leszel, és mit csinálsz ebben az időben 10 év múlva?

24 éves leszek. Ha minden a terveim szerint megy, akkor Bécsben sikerrel tanulok az egyetemen, közben dolgozom és szerencsésen meg tudok élni. De az életben csak a születés és a halál a biztos.

Köszönöm.