Jelenlegi hely

Bemutató egy robot programozásáról

Archív bejegyzés

Manapság a robotok fociznak, birkóznak, de a hírekből hallhatjuk, hogy atomkatasztrófáknál méréseket végeznek, aknamezőket hatástalanítanak. Ovád Márton 8. osztályos tanuló nagy sikerű bemutatót tartott egy LEGO Mindstorms NXT robottal, amelyet a kerületi Oktatásért Közalapítványtól pályázaton nyert. A pályázat részeként bemutatókat tartott negyedikeseinknek és a felsős érdeklődőknek...

Marci összefoglalása szerint ez egy LEGO eszköz, de nem játék. LEGO, mert kis alkatrészekből kell összeszerelni a robotot, de a lényeg a programozáson van. Egyszerűbb és bonyolultabb feladatokat (pl. vonalkövetés, akadálykikerülés, labirintuson való végigjutás) képes végrehajtani.

A robot és programozója is nagy tapsot kapott egy-egy "mutatvány" végén. Számítógép segítségével saját programnyelvén lehet algoritmusokat írni a robotnak, melyek a feldolgozó egységébe kerülnek, és végrehajtja őket. A vállalkozó kedvű gyerekek kipróbálhatták, hogy milyen mobiltelefonnal irányítani, tapssal elindítani és megállítani a kis robotot, aki még a reakcióidejüket is megmérte. Egy valamit nem lehetett: nevet adni neki. Hiába próbált a büszke tanító néni, Zsóka néni névpályázatot kiírni, Marci ragaszkodik a Robot, pontosabban az NXT "névhez" vagy méginkább típus megnevezéshez. :)

A negyedikesek le is írták élményeiket:

"Tetszett, mert sok mindent tudott a robot. A távirányítás és a reflex mérés tetszett a legjobban. Néha szokott rakoncátlankodni, de ez viccesebbé tette az előadást."

"Az iszonyú jó, hogy így be lehet programozni egy ilyen buta robotot. Jó volt még a programozás is. Szívesen járnék ilyen jó szakkörre."

"A robot sokat tud, a hangos üvöltés volt a legjobb." Ha lenne pontozás, 10 pontot kapna."

"Szerintem tök jó lenne házi robotnak."

"Én nagyon jól éreztem magam! Marci megmutatta, hogyan kell távirányítóval irányítani, és én kipróbáltam."

"Szerintem ez a robot annyira jó, hogy felér egy 3 éves gyerekkel."

"Nekem azért is tetszett, mert az én reflexem volt a legjobb: 163 "mini szekundum". Nagykoromban én is szeretnék ilyet csinálni vagy nyerni."

"Főleg az tetszett, amikor megnéztem az alkatrészeit, meg hogy hogyan kell összerakni."

"Szerintem Marci robota olyan, mint egy élőlény, és érzékeny."

"Én azt gondolom, hogy nehéz lehet programozni, meg ilyet összerakni."

"Jó volt, hogy a robot programozását bemutatták, és hogy ki lehetett próbálni. Nem volt jó, hogy majdnem elrontottam, de azért jó volt."

"A robot nagyon ügyes és okos. Szerintem még focizni is tudna."

A bemutató sorozat május végén egy kerületi rendezvényen folytatódik!